Ekološka problematika in kaj lahko storimo?

Ekologija je pomemben del človeškega  delovanja in nenazadnje tudi obstoja.  Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da vsesplošno onesnaževanje nima hujših posledic, žal temu ni tako, saj se človeštvo na globalni ravni  sooča z vse večjimi podnebnimi spremembami, onesnaženimi in zastrupljenimi vodami, izumiranjem živalskih vrst, taljenjem ledu, pomanjkanjem pitne vode in še bi lahko naštevali. Če je včasih veljalo prepričanje,  da je ekološka problematika aktualna samo  na industrijskih območjih, danes dejansko stanje kaže drugače, saj se posledice onesnaževanja kažejo celo na področjih, kamor človeška noga še ni stopila.

Zaskrbljujoče je dejstvo, da lahko v naslednjih 50 letih v Sloveniji  pričakujemo dvig povprečne letne temperature od 1 do 4 stopinje celzija, prav tako pa bi se naj za 20% zmanjšala količina padavin v toplih mesecih. Povsem možno je tudi zmanjšanje padavin v jeseni, posledica obojega pa bodo pogostejša sušna obdobja (Kajfež-Bogataj, 2004:4). 

Lesena sveča okrogle oblike z motivom vrtnice

Vsi podnebni in drugi vplivi, nastali kot posledica onesnaževanja bodo imeli izrazit vpliv na kvaliteto človekove ekistence, zato je izredno pomembno, da se kot človeštvo začnemo zavedati posledic onesnaževanja  in začnemo delovati na zmanjšanju le-tega tako na družbeni kot tudi globalni ravni. Z željo po omejitvi onesnaževanja večina držav že organizira čistilne akcije, ločeno zbiranje odpadkov ter kaznuje kršitelje zakonov, postavljenih v prid naravi in k zmanjšanju onesnaževanja. 

Kaj pa lahko storimo mi, kot posamezniki? Poleg skrbnega ločevanja odpadkov, lahko zbiramo papir, sadimo drevesa, poskušamo kupovati manj plastike ter izdelkov za enkratno uporabo le- te nadomestimo z lesenimi izdelki, ter namesto impulzivnega nakupovanja investiramo v trajnostne, okolju prijazne izdelke, narejene v Sloveniji, saj je dokazano, da  nekaj onesnaževanja, ki ga naredimo sami, pridobimo tudi z uvozom iz drugih držav. Proizvajalci izdelkov lahko za zmanjšanje onesnaževanja poskrbijo tudi tako, da pri embaliranju uporabljajo naravne, razgradljive in reciklirane materiale. 

V Sloveniji  vsako leto v času okrog 1. novembra nastane na tone plastičnih odpadkov, ki nastanejo kot posledica uporabe nagrobnih sveč za enkratno uporabo. Vsekakor je lepo, da se spominjamo naših preminulih ljubljenih, pa vendar  smo lahko pri obiskovanju grobov prijazni tudi do  okolja in namesto plastičnih nagrobnih sveč uporabimo lesene sveče, ki ne samo, da so lepe po videzu, ampak nudijo možnost večkratne uporabe. Marsikoga skrbi, da lesene svečke v primerjavi s plastičnimi ne bodo služile namenu, vendar je ta skrb popolnoma odveč, saj so svečke odporne na zunanje vplive, prav tako pa je vanje možno dodati elektronsko svečko, ki bo poskrbela, da njihov plamen ne bo nikoli ugasnil. 

V Luštno mini smo ponosni, da vam lahko ponujamo okolju prijazne izdelke, narejene v naši delavnici v Sloveniji, ki zraven trajnosti vsebujejo tudi čustveno noto.  

 

Želimo vam lep dan, 

vaš Luštno mini

 

Vir: Kajfež-Bogataj, Lučka (2004): » Scenariji so pripravljeni, kaj pa mi? «  Delo, 46, 32, str. 4-5.