Najlepši božični simboli

Prihaja za mnoge najčarobnejši čas v letu. Čas v katerem zadiši po kuhanem vinu, vroči čokoladi in sveže pečenih piškotih, čas ko se prižigajo praznične luči.  Že veste, o katerem čarobnem času v letu govorimo? Govorimo o božiču- za mnoge enem izmed najlepših praznikov.  Božič tako kot vse ostale praznike spremljajo določeni simboli. Trije najprepoznavnejši in najpogosteje uporabljeni simboli božiča so zagotovo : adventni venček, božično drevo in jaslice, zato vam jih bomo v blogu podrobneje predstavili.

Adventni venček izvira iz starodavne Evrope. Pomaga nam, da se štiri tedne pred božičem s prižiganjem svečk pripravljamo na prihajajoči praznik. Medtem, ko je v preteklosti adventni venec sestavljalo 24 sveč,  so danes na njem samo še 4 svečke, vsaka izmed njih  pa ima svoj pomen-prva sveča simbolizira upanje, druga mir,  tretja svečka simbolizira veselje, medtem ko četrta, zadnja svečka simbolizira ljubezen.

 

Lesena božična smrečica

Božična drevo oz. smrečica je eno izmed najpogostejših simbolov božiča. V starih verovanjih so zimzelena drevesa predstavljala plodnost, njihovo okrasje pa je zagotavljalo dobro letino in odganjanje zlih sil.  Krščanski  običaj okraševanja božične smrečice se bi naj  začel, ko je Sv. Bonifacij, nemški apostol, posekal hrast, ki so ga častili Germani, na njegovem mestu, pa je zrastla smreka, ki jo je okrasil z jabolki in svečami.  Danes božične smrečice namesto z jabolki in svečami krasimo z okraski  in z lučkami.  Čeprav ima božična smrečica čudovit pomen in je čaroben dodatek družinskih domov, pa je vsakokratno sekanje le-teh žal povezano tudi z vse bolj perečo okoljsko problematiko. Ker si tudi naša ekipa ne predstavlja božiča brez smrečice, smo se odločili narediti  in v ponudbo dodati okolju bolj prijazno alternativo, namenjeno  za večkratno uporabo- leseno božično smrečico v različnih barvah in motivih.  Najdete jo lahko tukaj.

Jaslice po domovih postavljamo na božični večer. Prve jaslice pripisujejo sv. Frančišku Asiškemu, ki je leta 1223 ob vrnitvi iz Svete dežele uprizoril Jezusovo rojstvo. Ta običaj je postal z leti vedno bolj priljubljen, žive ljudi in živali pa so sčasoma nadomestile figurice. Osrednji liki jaslic so Jezušček, mati Marija in sv. Jožef, medtem ko so med motivi stalnih prizorov angel miru, pastirji in  modri z Vzhoda: Melhior, Boltežar in Gašper, ki so s pomočjo  trikraljevske zvezde repatice, ki jim je kazala pot, prišli do kraja, kjer je bilo rojeno dete.  Postavitev  jaslic v družinskem krogu odznanja povezanost družine, saj gre za enega izmed najbolj veselih dogodkov krščanske tradicije . Jaslice lahko kot del božične smrečice najdete tudi v naši ponudbi.

Želimo vam čarobne praznike,

Vaša ekipa Luštno mini

Lesene jaslice